W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 10.02.2025r.
Poniedziałek śniadanie -Płatki kukurydziane(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7), jajkiem(4) i szczypiorkiem. II śniadanie Jabłko obiad -Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Makaron z sosem jogurtowo- truskawkowym(1,7). -Kompot podwieczorek -Sałatka z ryżem i kurczakiem(1,3,7). -Kanapki(1) z masłem(7). -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty...
Read moreJadłospis 07.02.2025r.
Piątek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), pastą jajeczną(3,7) z natką pietruszki. -Kakao(1,7) II śniadanie Mandarynka obiad -Zupa cebulowa z grzankami(1,7,9). -Kotlet mielony z ryby(1,3,4), ziemniaki(7), surówka z czerwonej kapusty. -Kompot podwieczorek -Herbatniki(1). -Herbata owocowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej...
Read moreJadłospis 06.02.2025r.
Czwartek śniadanie -Kółeczka miodowe(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7). II śniadanie Gruszka obiad -Zupa grysikowa(1,9) -Pierogi ruskie z masłem(1,3,7). -Kompot podwieczorek Mix owoców 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny...
Read moreJadłospis 05.02.2025r.
Środa śniadanie -Kanapki z chleba żyt.raz.(1) z masłem(7), ser żółty(7), pomidor, szczypiorek. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie ½ pomarańcz obiad -Zupa krem z czosnku z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Fasolka po bretońsku z chlebem(1,7,9). -Kompot podwieczorek -Wafle ryżowe z dżemem(1). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne;...
Read moreJadłospis 04.02.2025r.
Wtorek śniadanie -Płatki jęczmienne(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i miodem. II śniadanie Jabłko obiad -Zupa pomidorowa z zacierką(1,7,9). -Roladka drobiowa ze szpinakiem i serem feta, ryż, marchewka mini z masłem(1,7). -Kompot podwieczorek -Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny...
Read more