W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 13.01.2025r.
PONIEDZIAŁEK śniadanie -Kasza jaglana(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa ogórkowa z ryżem(1,7,9). -Makaron z sosem mięsno-pomidorowym(1,7,9). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką. -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów...
Read moreJadłospis 10.01.2025r.
Piątek śniadanie -Kanapki z chleba kiełek(1) z masłem(7), sałatą zieloną, serem żółtym(7), pomidorem. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie jabłko obiad -Zupa krupnik(1,7,9). -Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą (1,3,7). -Kompot podwieczorek -Sałatka jarzynowa(1,7,9). -Bułka(1) z masłem(7). -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4....
Read moreJadłospis 09.01.2025r.
Czwartek śniadanie -Płatki kukurydziane(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7), kremem kakaowym(1,7) II śniadanie ½ kiwi obiad -Barszcz czerwony, zabielany z ziemniakami i jajkiem(1,3,7,9). -Karkówka pieczona w sosie własnym(1,9), kasza mieszana(1,7), surówka z kiszonej kapusty. -Kompot podwieczorek -Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne,...
Read moreJadłospis 08.01.2025r.
Środa śniadanie -Kanapki z chleba żyt.raz.(1) z masłem(7), pasta jajeczna(3,7) z awokado. -Kakao(1,7) II śniadanie jabłko obiad -Zupa jarzynowa(1,7,9). -Naleśniki z serem i marmoladą(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pasztetem, ogórkiem kw. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read moreJadłospis 07.01.2025 r.
Wtorek śniadanie -Owsianka(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie ½ pomarańcz obiad -Zupa krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Ryż z jabłkiem i sos jogurtowo-cynamonowy(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką, pomidorem. -Herbata zielona 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty...
Read more