W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 18.07.2025r.
Piątek śniadanie -Wianek maślany(1) z masłem(7). -Kakao(1,7). II śniadanie Kiwi obiad -Żurek z jajkiem i ziemniakami(1,3,7,9). -Ryż z truskawkami(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pastą rybną(4,7). -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających...
Read moreJadłospis 17.07.2025r.
Czwartek śniadanie -Owsianka(1) na mleku(7) z suszonymi owocami. -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie Nektarynka obiad -Zupa pomidorowa z makaronem(1,7,9). -Pieczeń z karkówki w sosie własnym(1), kluski śląskie z masłem(1,3,7), surówka z czerwonej kapusty. -Kompot podwieczorek -Wafel tortowy(1) z marmoladą . -Herbata 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja...
Read moreJadłospis 16.07.2025r.
Środa śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), twarożek(7) z rzodkiewką. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Banan obiad -Zupa ziemniaczana(1,7,9). -Zapiekanka z brokułami(7). -Kompot podwieczorek Herbatniki(1). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub...
Read moreJadłospis 15.07.2025r.
Wtorek śniadanie -Kasza manna(1)na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa kminkowa z makaronem(1,7,9). -Kotlet schabowy(1,3), ziemniaki(7) z koperkiem, kapusta zasmażana(1,7). -Kompot podwieczorek -Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub...
Read moreJadłospis 14.07.2025r.
Poniedziałek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), serem żółtym(7), pomidorem, szczypiorkiem. -Kakao(1,7). II śniadanie Arbuz obiad -Zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Sałatka z kalafiorem i jajkiem(3,7). -Kanapki(1) z masłem(7) i wędlinką. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty...
Read more