W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 30.04.2025r.
ŚRODA śniadanie -Kasza manna(1) na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7) II śniadanie Winogrono obiad -Zupa brokułowa z ziemniakami(1,7,9). -Naleśniki z serem i marmoladą(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Sałatka jarzynowa(1,3,7). -Kanapki(1) z masłem(7). -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej...
Read moreJadłospis 29.04.2025r.
WTOREK śniadanie -Płatki kukurydziane(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie Banan obiad -Zupa krem z kukurydzy z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Kurczak w sosie śmietanowym(1,7,9), ryż(1,7), surówka z marchewki i ananasa. -Kompot podwieczorek -Biszkopt z cukrem pudrem(1,3,7). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4....
Read moreJadłospis 28.04.2025r.
Poniedziałek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), pastą jajeczną(3,7) z natką pietruszki. -Kakao(1,7) II śniadanie Jabłko obiad -Zupa ogórkowa z ryżem(1,7,9). -Makaron z sosem mięsno-pomidorowym(1). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pasztetem. -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako...
Read moreJadłospis 25.04.2025r.
Piątek śniadanie -Wianek maślany(1) z masłem(7). -Ciepłe mleko(7) II śniadanie Banan obiad -Zupa jarzynowa(1,7,9). -Kluski śląskie z masłem(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pastą rybną(4,7). -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy...
Read moreJadłospis 24.04.2025r.
Czwartek śniadanie -Kółeczka miodowe(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7). II śniadanie Winogrono obiad -Zupa krem z białych warzyw z grzankami(1,7,9). -Pulpeciki wiep. w sosie pomidorowym(1,3,7), ziemniaki(7), surówka z czerwonej kapusty. -Kompot podwieczorek -Kisiel(1). -Chrupki kukurydziane(1). 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read more