W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 23.05.2025r.
Piątek śniadanie -Kanapki z chleba żyt.raz.(1) z masłem(7), serem żółtym(7) i pomidorem. -Kakao(1,7). II śniadanie Arbuz obiad -Zupa zacierkowa(1,7,9) -Paluszki rybne(1,3,4), ziemniaki(7), sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i sosem winegret. -Kompot podwieczorek -Wafel tortowy z masą kakaową(1,7). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby...
Read moreJadłospis 22.05.2025r.
Czwartek śniadanie -Makaron(1) na mleku(7). -Kanapki(1) z masłem(7) i miodem. II śniadanie Jabłko obiad -Żurek z jajkiem, ziemniakami i kiełbasą(1,3,7,9). -Gołąbki po hiszpańsku w sosie pomidorowym(1,3,7,9). -Kompot podwieczorek -Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów...
Read moreJadłospis 21.05.2025r.
Środa śniadanie -Kanapki z chleba kiełek(1) z masłem(7), jajkiem(3) i kiełkami z rzodkiewki. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Winogrono obiad -Zupa krem z brokuł z grzankami(1,7,9) -Zapiekanka włoska. -Kompot podwieczorek -Sałatka makaronowa(1,7). -Kanapki(1) z masłem(7). -Herbata rumiankowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty...
Read moreJadłospis 20.05.2025r.
Wtorek śniadanie -Płatki jęczmienne(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7). II śniadanie Banan obiad -Zupa jarzynowa(1,7,9). -Roladka drobiowa ze szpinakiem i serem feta(7), ryż(1,7), marchewka mini z masłem(7). -Kompot podwieczorek -Szarlotka(1,3,7). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej...
Read moreJadłospis 19.05.2025r.
Poniedziałek śniadanie -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. -Kakao(1,7) II śniadanie Jabłko obiad -Zupa ogórkowa z ryżem(1,7,9). -Makaron z sosem mięsno-pomidorowym(1). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), sałata zielona, pomidor, szczypiorek. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej...
Read more