W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 10.12.2024r.
Wtorek śniadanie -Kółeczka miodowe(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7). II śniadanie Banan obiad -Zupa kminkowa makaronem(1,7,9). -Kotlet schabowy(1,3) z ziemniakami(7), kapusta zasmażana(1,7). -Kompot podwieczorek -Koktajl owocowy(7). 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub...
Read moreJadłospis 09.12.2024r.
Poniedziałek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), serem żółtym(7) i pomidorem. -Kakao(1,7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa krupnik(1,7,9) -Makaron z sosem mięsno-pomidorowym(1,7). -Kompot podwieczorek -Sałatka jarzynowa(1,3,7,9). -Kanapki(1) z masłem(7). -Herbata rumiankowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów...
Read moreJadłospis 06.12.2024r.
Piątek śniadanie -Bułka(1) z masłem(7), kremem kakaowym(1,7,8). -Ciepłe mleko(7). II śniadanie Mandarynka obiad -Zupa krem marchewkowy z grzankami(1,7,9). -Paluszki ziemniaczane z masłem(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pastą rybną(3,4,7). -Herbata rumiankowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako...
Read moreJadłospis 05.12.2024r.
Czwartek śniadanie -Zacierka(1) na mleku(7). -Kanapki(1) z masłem(7) i serem żółtym(7). II śniadanie Gruszka obiad -Zupa grysikowa(1,7,9) -Pieczeń ze schabu w sosie własnym(1), ziemniaki(7), surówka z ogórków kiszonych i marchewki. -Kompot podwieczorek -Szarlotka(1,3,7). -Herbata owocowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read moreJadłospis 04.12.2024r.
Środa śniadanie -Wianek maślany(1) z masłem(7). -Ciepłe mleko(7) z miodem. II śniadanie ½ pomarańcz obiad -Lekka zupa grochowa(1,7,9) . -Makaron z serem(1,7). -Kompot podwieczorek -Sałatka z brokułem i serem feta(1,7). -Kanapki(1) z masłem(7). -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:...
Read more