W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 19.11.2024r.
Wtorek śniadanie -Płatki kukurydziane (1)na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie Jabłko obiad -Zupa krupnik(1,7,9). -Gulasz drobiowo-warzywny z makaronem(1,7,9). -Kompot podwieczorek -Wafel tortowy(1) z marmoladą. -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów...
Read moreJadłospis 18.11.2024r.
Poniedziałek śniadanie -Kanapki z chleba orkisz(1) z masłem(7), twarożek(7) ze szczypiorkiem. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Banan obiad -Zupa krem kukurydziano-fasolowy z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Ryż zapiekany z jabłkiem i sos jogurtowo- cynamonowy(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką, ogórkiem kw. -Herbata rumiankowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja...
Read moreJadłospis 15.11.2024r.
Piątek śniadanie -Kółeczka miodowe(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i serem żółtym(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa ogórkowa z ryżem(1,7,9). -Paluszki rybne(1,3,4), ziemniaki(7), surówka z kiszonej kapusty. -Kompot podwieczorek -Budyń waniliowy(1,3,7) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako...
Read moreJadłospis 14.11.2024r.
Czwartek śniadanie -Kanapki z chleba żyt.raz.(1) z masłem(7), sałatą zieloną, pomidorem, ogórkiem św. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Gruszka obiad -Zupa zacierkowa(1,9). -Filet z kurczaka pieczony ze szpinakiem i serem feta, kasza bulgur, surówka z marchewki i brzoskwini(1,7). -Kompot podwieczorek Sałatka owocowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja...
Read moreJadłospis 13.11.2024r.
Środa śniadanie -Płatki jęczmienne(1) na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Banan obiad -Zupa krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Zapiekanka włoska z kiełbasą i ketchupem. -Kompot podwieczorek -Biszkopt z cukrem pudrem(1,3). -Herbata owocowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read more