W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 12.11.2024r.
Wtorek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), pastą jajeczną(3,7) z natką pietruszki. -Kakao(1,7) II śniadanie Jabłko obiad -Zupa ziemniaczana z porami(1,7,9) -Makaron z sosem jogurtowo-truskawkowym(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką, ogórkiem kw. -Herbata rumiankowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej...
Read moreJadłospis 08.11.2024r.
Piątek śniadanie -Owsianka(1) na mleku(7) z suszonymi owocami. -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa jarzynowa(1,7,9). -Placki ziemniaczane ze śmietaną(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pastą rybną(3,4,7). -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik...
Read moreJadłospis 07.11.2024r.
Czwartek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), sałatą zieloną, serem żółtym(7) i pomidorem. -Kawa zbożowa z mlekiem(1,7) II śniadanie ½ pomarańcz obiad -Zupa cebulowa z grzankami(1,7,9). -Zraziki w sosie pieczarkowym(1,3,7), kasza mieszana(1,7), ćwikła. podwieczorek -Szarlotka(1,3,7) -Herbata owocowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read moreJadłospis 06.11.2024r.
Środa śniadanie -Kasza manna(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie Gruszka obiad -Zupa krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Bigos z ziemniakami(7). -Kompot podwieczorek -Koktajl owocowy(7) -Chrupki kukurydziane(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej...
Read moreJadłospis 05.11.2024r.
Wtorek śniadanie -Kanapki z chleba orkisz(1) z masłem(7), pasta jajeczna(3,7) z natką pietruszki. -Kakao(1,7) II śniadanie Banan obiad -Rosół z makaronem(1,7,9). -Udko opiekane z kurczaka, ziemniaki(7), marchewka z jabłkiem. -Kompot podwieczorek -Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej...
Read more