W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 25.10.2024r.
Piątek śniadanie -Płatki kukurydziane(1) na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Winogrono obiad -Zupa kalafiorowa z ziemniakami(1,7,9). -Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pastą rybną z twarogiem(4,7). -Herbata zielona 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny...
Read moreJadłospis 24.10.2024r.
Czwartek śniadanie -Kanapki z chleba żyt.raz.(1) z masłem(7), pasta jajeczna(3,7) z awokado. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa ogórkowa z ryżem(1,7,9). -Mięso wiep. duszone w sosie własnym(1,7,9), kluski śląskie(1,3,7), warzywa z masłem(7). -Kompot podwieczorek -Koktajl owocowy bananowo truskawkowy(7) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne;...
Read moreJadłospis 23.10.2024r.
Środa śniadanie -Płatki jęczmienne(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie Guszka obiad -Zupa krem z ziemniaka z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Fasolka po bretońsku z chlebem(1,7,9). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką, pomidorem i szczypiorkiem. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby...
Read moreJadłospis 22.10.2024r.
Wtorek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), sałatą zieloną, serem żółtym(7), pomidorem, szczypiorkiem. -Kakao(1,7) II śniadanie Banan obiad -Zupa zacierkowa(1,7,9) -Kotlet schabowy(1,3), ziemniaki(7), kapusta zasmażana(1,7). -Kompot podwieczorek -Wafel tortowy(1) z marmoladą. -Herbata owocowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako...
Read moreJadłospis 21.10.2024r.
Poniedziałek śniadanie -Wianek maślany(1) z masłem(7) -Ciepłe mleko(7) z miodem II śniadanie Jabłko obiad -Żurek z kiełbasą, jajkiem i ziemniakami(1,3,7,9). -Ryż zapiekany z jabłkiem, sos jogurtowo-cynamonowy(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pasztetem ogórkiem św. -Herbata zielona 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:...
Read more