W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 13.09.2024r.
Piątek śniadanie -Ryż(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7), serem żółtym(7) i pomidorem. II śniadanie Jabłko obiad -Zupa fasolowa z makaronem(1,7,9). -Paluszki rybne(1,3,4), ziemniaki(7), surówka z białej kapusty(7). -Kompot podwieczorek -Ciasto ze śliwkami(1,3,7). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny...
Read moreJadłospis 12.09.2024r.
Czwartek śniadanie -Wianek maślany(1) z masłem(7). -Ciepłe mleko(7) II śniadanie Brzoskwinia obiad -Zupa brokułowa(1,7,9). -Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym(1,7,9). -Kompot podwieczorek -Grysik na gęsto z sokiem owocowym(1,7). 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających...
Read moreJadłospis 11.09.2024r.
Środa śniadanie -Makaron(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i miodem. II śniadanie Gruszka obiad -Zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Naleśniki z serem i marmoladą(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Sałatka jarzynowa(1,3,7,9). -Kanapki(1) z masłem(7). -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:...
Read moreJadłospis 10.09.2024r.
Wtorek śniadanie -Kanapki z chleba orkisz(1), twarożek(7) ze szczypiorkiem. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa zacierkowa(1,7,9) -Pulpeciki w sosie pomidorowym(1,3,7), kasza mieszana(1,7), sałata lodowa z sosem winegret. -Kompot podwieczorek -Budyń waniliowy(1,3,7) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny...
Read moreJadłospis 09.09.2024r.
Poniedziałek śniadanie -Płatki kukurydziane(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie Banan obiad -Zupa ziemniaczana z porami(1,7,9). -Ryż z jabłkiem i sosem jogurtowo-cynamonowym(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką, pomidorem i szczypiorkiem. -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:...
Read more