W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 05.07.2024r.
Piątek śniadanie -Kasza manna(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7). II śniadanie Brzoskwinia obiad -Zupa krem z ziemniaka z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Ryż z sosem jogurtowo-truskawkowym(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pasztetem, ogórkiem św. -Herbata zielona 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny...
Read moreJadłospis 04.07.2024r.
Czwartek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), twarożek(7) z rzodkiewką. -Kakao(1,7) II śniadanie ½ kiwi obiad -Zupa jarzynowa(1,7,9). -Kluski śląskie z masłem(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Kisiel(1,7) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny...
Read moreJadłospis 03.07.2024r.
Środa śniadanie -Płatki jęczmienne(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem II śniadanie Arbuz obiad -Zupa szpinakowa z ziemniakami(1,7,9). -Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Chrupki kukurydziane(1) -Sok owocowy 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako...
Read moreJadłospis 02.07.2024r.
Wtorek śniadanie -Chałka(1) z masłem(7) -Ciepłe mleko(7) II śniadanie ½ banan obiad -Zupa grysikowa(1,9). -Kotlet mielony(1,3), ziemniaki(7), marchewka z groszkiem(7). -Kompot podwieczorek -Szarlotka(1,3,7). -Herbata owocowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;...
Read moreJadłospis 01.07.2024r.
Poniedziałek śniadanie -Płatki kukurydziane(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i miodem. II śniadanie Jabłko obiad -Zupa krem z marchewki z grzankami(1,7,9) -Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułem(1,7,9). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pastą rybną z twarogiem(4,7). -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne;...
Read more