W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 22.05.2024r.
Środa śniadanie -Płatki kukurydziane(1) na mleku(7). -Kanapki(1) z masłem(7), jajkiem(4) i szczypiorkiem. II śniadanie Banan obiad -Barszcz czerwony z ziemniakami(1,7,9). -Makaron z serem(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), parówki cielęce z ketchupem(9) -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny...
Read moreJadłospis 21.05.2024r.
Wtorek śniadanie -Kanapki z chleba orkisz(1), z masłem(7), twarożek(7) z rzodkiewką. -Kakao(1,7). II śniadanie ½ gruszka obiad -Zupa koperkowa z ryżem(1,7,9) -Filet z kurczaka panierowany(1,3) z ziemniakami(7), sałata zielona ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym(7). -Kompot podwieczorek Smoothie owocowe 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty...
Read moreJadłospis 20.05.2024r.
Poniedziałek śniadanie -Płatki jęczmienne(1) na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa szpinakowa z ziemniakami(1,7,9). -Ryż z sosem jogurtowo- truskawkowym(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), sałatą zieloną, wędlinką, pomidorem i szczypiorkiem. -Herbata z cytryną 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:...
Read moreJadłospis 17.05.2024r.
Piątek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), serem żółtym(7), papryką. -Kakao(1,7) II śniadanie ½ pomarańcz obiad -Zupa kalafiorowa z ryżem(1,7,9). -Kotlet mielony z ryby(1,3,4) z ziemniakami(7), surówka z marchewki i jabłka. -Kompot podwieczorek -Jogurt naturalny z owocami(7). 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read moreJadłospis 16.05.2024r.
Czwartek śniadanie -Kółeczka miodowe(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7). II śniadanie Banan obiad -Zupa krem z zielonego groszku z grzankami(1,7,9). -Pieczeń wiep w sosie własnym(1,9), kasza mieszana(1,7), buraczki na ciepło(7). -Kompot podwieczorek -Sałatka owocowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read more