W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 15.05.2024r.
Środa śniadanie -Kanapki z chleba kiełek(1) z masłem(7), sałatą zieloną, jajkiem(3), pomidorem i szczypiorkiem. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie ½ gruszka obiad -Zupa ziemniaczana z porami(1,7,9). -Fasolka po bretońsku z chlebem(1,7,9). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką, ogórkiem św. -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty...
Read moreJadłospis 14.05.2024r.
Wtorek śniadanie -Owsianka(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa neapolitańska(1,9). -Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym(1,3,7,9) z ziemniakami(7) i surówką wielowarzywną(7). -Kompot podwieczorek -Herbatniki(1) -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik...
Read moreJadłospis 13.05.2024r.
Poniedziałek śniadanie -Kanapki z chleba orkisz(1) z masłem(7), twarożek(7) ze szczypiorkiem. -Kakao(1,7). II śniadanie Banan obiad -Zupa jarzynowa(1,7,9). -Ryż zapiekany z jabłkiem o sosem jogurtowo-cynamonowym(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pasztetem, ogórkiem św. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:...
Read moreJadłospis 10.05.2024r.
Piątek śniadanie -Kanapki z chleba żyt.raz.(1) z masłem(7), pastą rybną(3,4,9). -Herbata zwykła II śniadanie Jabłko obiad -Zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Pierogi ruskie z masłem(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Kasza manna(1) na mleku(7). 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej...
Read moreJadłospis 09.05.2024r.
Czwartek śniadanie - Ryż(1) na mleku(7). -Kanapki(1) z masłem(7) i miodem. II śniadanie ½ kiwi obiad -Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem(1,7,9). -Gulasz z indyka i warzyw(1,7,9) z makronem(1,7) -Kompot podwieczorek -Jogurt naturalny z owocami(7). 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read more