W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 31.03.2025r.
Poniedziałek śniadanie -Kanapki z chleba orkisz(1) z masłem(7), twarożek(7) z rzodkiewką. -Kawa zbożowa z mlekiem(7) II śniadanie -Jabłko obiad -Zupa krem z kukurydzy z groszkiem ptysiowym(1,7,9) -Makaron z sosem mięsno-pomidorowym(1,9) -Kompot podwieczorek -Budyń(1,3,7) -Owoce suszone 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read moreJadłospis 28.03.2025r.
Piątek śniadanie -Kółeczka miodowe(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7). II śniadanie ½ kiwi obiad -Kapuśniak na pomidorach(1,7,9). -Paluszki rybne(1,3,4), ziemniaki(7), surówka z marchewki i jabłka(7). -Kompot podwieczorek -Danio waniliowe(7) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów...
Read moreJadłospis 27.03.2025r.
Czwartek śniadanie -Kanapki z chleba kiełek(1) z masłem(7), pasta jajeczna(3,7) z natką pietruszki. -Kakao(1,7). II śniadanie ½ pomarańcz obiad -Zupa cebulowa z grzankami(1,7,9). -Pieczeń z karkówki w sosie własnym(1), kasza mieszana(1,7), sałatka z buraczków(7). -Kompot podwieczorek -Sałatka brokułowa z fetą(1,7). -Bułka z masłem(1,7). -Herbata rumiankowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne;...
Read moreJadłospis 26.03.2025r.
Środa śniadanie -Kasza manna(1) na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Winogrono obiad -Zupa krem z soczewicy czerwonej z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Naleśniki z serem i marmoladą(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pasztetem, pomidorem. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:...
Read moreJadłospis 25.03.2025r.
Wtorek śniadanie -Kanapki(1) z chleba orkisz z masłem(7), serem żółtym(7). -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie -Banan obiad -Zupa zacierkowa(1,7,9) -Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym(1,3,7), ziemniaki z koperkiem(7), surówka z ogórków kiszonych i marchewki. -Kompot podwieczorek -Szarlotka(1,3,7). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby...
Read more