W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 20.03.2024r.
Środa śniadanie -Płatki jęczmienne(1) na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Kiwi obiad -Zupa gulaszowa(1,7,9) -Placki ziemniaczane ze śmietaną(1,3,7) -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), sałatą zieloną, wędlinką, pomidorem i szczypiorkiem. -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej...
Read moreJadłospis 19.03.2024r.
Wtorek śniadanie -Kanapki z chleba kiełek(1) z masłem(7), pasta jajeczna(3,7) z natką pietruszki. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Banan obiad -Zupa krem z zielonego groszku(1,7,9) -Nuggetsy z kurczaka(1,3), ziemniaki(7), surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką i słonecznikiem(7). -Kompot podwieczorek -Jogurt naturalny z owocami(7). 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3....
Read moreJadłospis 18.03.2024r.
Poniedziałek śniadanie -Kasza jaglana(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i miodem. II śniadanie Jabłko obiad -Kapuśniak na pomidorach i kiełbasie(1,7,9). -Makaron ze szpinakiem(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką, ogórkiem kw. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny...
Read moreJadłospis 15.03.2024r.
Piątek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), twarożek(7) z rzodkiewką. -Kakao(1,7) II śniadanie -Gruszka obiad -Zupa krem z białych warzyw z grzankami(1,7,9). -Łazanki(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pasztetem, ogórkiem kw. -Herbata rumiankowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako...
Read moreJadłospis 14.03.2024r.
Czwartek śniadanie -Zacierka(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) II śniadanie -Banan -Woda niegazowana obiad -Zupa brokułowa(1,7,9) -Paluszki rybne panierowane(1,3,4), ziemniaki(7), surówka z selera i rodzynek(7,9). -Kompot podwieczorek -Grysik na gęsto z sokiem owocowym(1,7). 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej...
Read more