W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 21.02.2024r.
Środa śniadanie -Kasza manna(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7), awokado, serem mozzarella(7), pomidorem i szczypiorkiem. II śniadanie Banan obiad -Zupa gulaszowa(1,9) -Naleśniki z serem i marmoladą(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pastą kiełbasianą. -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read moreJadłospis 20.02.2024r.
Wtorek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), rukola, papryka św, ser feta, pomidorki koktajlowe, kiełki. -Kakao(1,7). II śniadanie Mandarynka obiad -Zupa kminkowa z makaronem(1,7,9). -Kotlet schabowy(1,3) z ziemniakami(7) i kapusta zasmażana(1). -Kompot podwieczorek -Ciasto z jabłkiem(1,3,7). -Herbata owocowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:...
Read moreJadłospis 19.02.2024r.
Poniedziałek śniadanie -Owsianka(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7), twarożek(7) ze szczypiorkiem. II śniadanie Jabłko obiad -Zupa jarzynowa(1,7,9) -Ryż z truskawkami(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), sałatą zieloną, wędlinką, ogórkiem św., pomidorem. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny...
Read moreJadłospis 16.02.2024r.
Piątek śniadanie -Kanapki(1) z chleba kiełek(1) z masłem(7), pasta jajeczna(3,7) z awokado. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Mandarynka obiad -Zupa pomidorowa z ryżem(1,7,9). -Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą(1,3,7). -Kompot. podwieczorek -Chrupki kukurydziane(1) -Herbatniki(1) -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty...
Read moreJadłospis 15.02.2024r.
Czwartek śniadanie -Kasza manna(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7), serem żółtym(7) i pomidorem. II śniadanie Banan obiad -Zupa kalafiorowa z ryżem(1,7,9). -Pieczeń ze schabu w sosie własnym(1,9), ziemniaki(7), surówka wielowarzywna. -Kompot podwieczorek -Biszkopt z cukrem pudrem(1,3). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty...
Read more