W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 14.02.2024r.
Środa śniadanie -Wianek maślany(1) z masłem(7). -Ciepłe mleko(7). II śniadanie ½ pomarańcz obiad -Zupa zacierkowa(1,7,9). -Paluszki rybne(1,3,4), ziemniaki(7), warzywa gotowane z masłem(7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pasztetem, ogórkiem kw. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej...
Read moreJadłospis 13.02.2024r.
Wtorek śniadanie -Płatki jęczmienne(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie Gruszka obiad -Zupa krem z ziemniaka z grzankami(1,7,9). -Fasolka po bretońsku z chlebem(1,7,9). -Kompot podwieczorek -Koktajl naturalny(7) z bananem i truskawkami. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny...
Read moreJadłospis 12.02.2024r.
Poniedziałek śniadanie -Kanapki z chleba orkisz(1), z masłem(7), twarożek(7) z rzodkiewką. -Kakao(1,7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa krem z soczewicy czerwonej z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym ze szpinakiem(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką, pomidorem. -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne;...
Read moreJadłospis 09.02.2024r.
Piątek śniadanie -Ryż(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) II śniadanie ½ pomarańcz obiad -Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i jajkiem(1,3,7,9). -Makaron ze serem(1,7). -Kompot podwieczorek -Pałki kukurydziane(1). -Sok pomarańczowy 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów...
Read moreJadłospis 08.02.2024r.
Czwartek śniadanie -Wianek maślany(1) z masłem(7). -Ciepłe mleko(7) II śniadanie Gruszka obiad -Zupa jarzynowa(1,7,9) -Pulpety w sosie koperkowym(1,3,7)z kaszą mieszaną(1,7) i surówką z czerwonej kapusty. -Kompot podwieczorek -Pączek(1) -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik...
Read more