W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 07.02.2024r.
Środa śniadanie -Płatki kukurydziane(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7), pomidorem i szczypiorkiem. II śniadanie Mandarynka obiad -Zupa grysikowa(1,7,9). -Kluski śląskie z masłem i sosem mięsno- warzywnym(1,3,7,9). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pastą rybną z twarogiem(4,7). -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby...
Read moreJadłospis 06.02.2024r.
Wtorek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), pastą jajeczną z natką pietruszki(1,3,7). -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Banan obiad -Zupa krem z białych warzyw z grzankami(1,7,9). -Filet z kurczaka zawijany z serem feta i szpinakiem(7), ryż(1,7), surówka z marchewki i ananasa. -Kompot podwieczorek Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja...
Read moreJadłospis 05.02.2024r.
Poniedziałek śniadanie -Owsianka(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i serem żółtym(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa krupnik(1,7,9) -Spaghetti(1,7) -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką, ogórkiem. -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy...
Read moreJadłospis 02.02.2024r.
Piątek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), pastą jajeczną z awokado(3,7). -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Gruszka obiad -Zupa cebulowa z grzankami(1,7,9). -Pierogi ruskie z masłem(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Szarlotka(1,3,7). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik...
Read moreJadłospis 01.02.2024r.
Czwartek śniadanie -Kasza jaglana(1) na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa zacierkowa(1,9). -Gulasz wiep. z makaronem(1,7,9). -Kompot podwieczorek -Koktajl owocowy na jogurcie naturalnym(7) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub...
Read more