W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 17.01.2024r.
Środa śniadanie -Kanapki z chleba orkisz(1) z masłem(7), rukolą, serem mozzarella(7), papryką św, rzodkiewką, ogórkiem. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7) II śniadanie Banan obiad -Żurek z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami(1,3,7,9). -Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem(1,3,7). -Kompot. podwieczorek -Koktajl owocowy na jogurcie naturalnym(7). 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty...
Read moreJadłospis 16.01.2024r.
Wtorek śniadanie -Kasza jaglana(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7). II śniadanie Mandarynka obiad -Rosół z makaronem(1,9). -Ćwiartki z kurczaka opiekane z ziemniakami(7), sałata lodowa z sosem winegret. -Kompot podwieczorek -Biszkopt z cukrem pudrem(1,3). -Herbata owocowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read moreJadłospis 15.01.2024r.
Poniedziałek śniadanie -Kanapki z chleba kiełek(1) z masłem(7), serem żółtym(7) i pomidorem. -Kakao(1,7). II śniadanie Jabłko obiad -Lekka zupa grochowa(1,7,9). -Ryż z sosem jogurtowo-truskawkowym(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), sałatą zieloną, wędlinką, ogórkiem kw. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne,...
Read moreJadłospis 12.01.2024r.
Piątek śniadanie -Makaron(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7), serem żółtym(7) i papryką. II śniadanie Mandarynka obiad -Zupa krupnik(1,7,9). -Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą(1,3,7). -Kompot podwieczorek Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających...
Read moreJadłospis 11.01.2024r.
Czwartek śniadanie -Kanapki z chleba kiełek(1) z masłem(7), sałata zielona, ser mozzarella(7), pomidor, ogórek, rzodkiewka. -Kakao(1,7). II śniadanie Banan obiad -Zupa jarzynowa(1,7,9). -Medaliony z indyka w sosie własnym(1,7), kasza mieszana(1,7), ćwikła. -Kompot podwieczorek Sałatka owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read more