W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 01.12.2023r.
Piątek śniadanie -Kółeczka miodowe(1) na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Kiwi obiad -Zupa pomidorowa z ryżem(1,7,9). -Łazanki(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki z chleba żyt.raz.(1)z masłem(7), pastą z ryby wędzonej i twarogu(4,7). -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej...
Read moreJadłospis 30.11.2023r.
Czwartek śniadanie -Kanapki z chleba orkisz(1) z masłem(7), twarożek(7) ze szczypiorkiem. -Kawa zbożowa(1)z mlekiem(7). II śniadanie Mandarynki obiad -Żurek z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami(1,3,7,9). -Pieczeń z karkówki, kasza mieszana(1,7), surówka z pora(7). -Kompot podwieczorek -Miś Lubiś(1) -Sok owocowy 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty...
Read moreJadłospis 29.11.2023r.
Środa śniadanie -Owsianka(1) na mleku(7) z suszonymi owocami. -Bułka(1) z masłem(7), jajkiem(3) i rzodkiewką. II śniadanie Gruszka obiad -Zupa pieczarkowa(1,7,9) -Placki ziemniaczane ze śmietaną(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), sałatą zieloną, wędlinką, pomidorem i szczypiorkiem. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty...
Read moreJadłospis 28.11.2023r.
Wtorek śniadanie -Kanapki z chleba kiełek(1) z masłem(7), sałatą zieloną, serem feta(7), pomidorem malinowym, ogórkiem św, -Kakao(1,7) II śniadanie Banan obiad -Zupa brokułowa(1,7,9) -Filet z kurczaka panierowany(1,3), ziemniak(7)i, surówka z marchewki i brzoskwini. -Kompot podwieczorek -Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:...
Read moreJadłospis 27.11.2023r.
Poniedziałek śniadanie -Zacierka(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i miodem. II śniadanie Jabłko obiad -Zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Makaron z sosem mięsno-pomidorowym(1,7,9). -Kompot podwieczorek -Grysik na gęsto z sokiem owocowym(1,7) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej...
Read more