W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 12.10.2023r.
Czwartek śniadanie -Kasza manna(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie Gruszka obiad -Rosół z makaronem(1,9). -Udko opiekane, ziemniaki(7), surówka wielowarzywna(7). -Kompot podwieczorek -Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub...
Read moreJadłospis 11.10.2023r.
Środa śniadanie -Kanapki z chleba orkisz(1) z masłem(7), twaróg(7) z rzodkiewką. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7) II śniadanie Kiwi obiad -Zupa jarzynowa(1,7,9) -Fasolka po bretońsku z chlebem(1,7,9). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pasztetem, ogórkiem kw. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne,...
Read moreJadłospis 10.10.2023r.
Wtorek śniadanie -Płatki jęczmienne(1) na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa grysikowa(1,9). -Kotlet mielony(1,3) ziemniaki(7), marchewka zasmażana z groszkiem(7). -Kompot podwieczorek -Herbatniki(1) -Wafle ryżowe(1) -Herbata owocowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów...
Read moreJadłospis 09.10.2023r.
Poniedziałek śniadanie -Kanapki z chleba kiełek(1) z masłem(7), sałatą zieloną, serem żółtym(7), pomidorem, szczypiorkiem. -Kakao(1,7). II śniadanie Banan obiad -Zupa ziemniaczana z porami(1,7,9). -Ryż zapiekany z jabłkiem, sos jogurtowo-cynamonowy(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pastą rybną z jajkiem(3,4,7). -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4....
Read moreJadłospis 06.10.2023r.
Piątek śniadanie -Kasza jaglana(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie Figa obiad -Zupa szpinakowa(1,7,9). -Paluszki rybne(1,3,4), ziemniaki(7) z koperkiem, surówka z marchewki i prażonego słonecznika(7). -Kompot podwieczorek -Sałatka jarzynowa(1,3,7,9). -Kanapki(1)z masłem(7). -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:...
Read more