W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 10.03.2025r.
Poniedziałek śniadanie -Kasza manna(1) na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami(1,7,9). -Makaron z sosem truskawkowym(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką, ogórkiem kw. -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny...
Read moreJadłospis 07.03.2025r.
Piątek śniadanie -Kanapki z chleba orkisz(1) z masłem(7), twarożek(7) z rzodkiewką. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Banan obiad -Zupa fasolowa z makaronem(1,7,9). -Ryba po grecku z ziemniakami(1,4,7,9). -Kompot podwieczorek -Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako...
Read moreJadłospis 06.03.2025r.
Czwartek śniadanie -Makaron na mleku(1,7). -Chałka z masłem(1,7). II śniadanie ½ jabłko obiad -Żurek z jajkiem, ziemniakami i kiełbasą(1,3,7,9). -Pulpety wiep. w sosie pomidorowym(1,3,7,9) z kaszą bulgur(1,7), warzywa gotowane z masłem(7). -Kompot podwieczorek -Smoothie owocowe. -Chrupki kukurydziane(1). 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne,...
Read moreJadłospis 05.03.2025r.
Środa śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), serem żółtym(7), pomidorem i szczypiorkiem. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie ½ kiwi obiad -Lekka zupa grochowa(1,7,9). -Kopytka z masłem(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Sałatka jarzynowa(1,3,7,9). -Bułka z masłem(1,7). -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read moreJadłospis 04.03.2025r.
Wtorek śniadanie -Płatki jęczmienne(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7). II śniadanie Banan obiad -Zupa zacierkowa(1,9). -Nuggetsy z kurczaka(1,3) ziemniaki(7), surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy. -Kompot podwieczorek -Szarlotka(1,3,7). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik...
Read more