W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 27.05.2025r.
Wtorek śniadanie -Kasza jaglana(1) na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Banan obiad -Zupa pomidorowa z ryżem(1,7,9). -Kotlet mielony(1,3), ziemniaki(7), kapusta młoda na śmietanie z koperkiem(7). -Kompot podwieczorek -Mix owoców 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik...
Read moreJadłospis 26.05.2025r.
Poniedziałek śniadanie -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. -Ciepłe mleko(7) II śniadanie Jabłko obiad -Zupa krupnik(1,7,9) -Makaron z serem(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7) i pasztetem. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających...
Read moreJadłospis 23.05.2025r.
Piątek śniadanie -Kanapki z chleba żyt.raz.(1) z masłem(7), serem żółtym(7) i pomidorem. -Kakao(1,7). II śniadanie Arbuz obiad -Zupa zacierkowa(1,7,9) -Paluszki rybne(1,3,4), ziemniaki(7), sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i sosem winegret. -Kompot podwieczorek -Wafel tortowy z masą kakaową(1,7). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby...
Read moreJadłospis 22.05.2025r.
Czwartek śniadanie -Makaron(1) na mleku(7). -Kanapki(1) z masłem(7) i miodem. II śniadanie Jabłko obiad -Żurek z jajkiem, ziemniakami i kiełbasą(1,3,7,9). -Gołąbki po hiszpańsku w sosie pomidorowym(1,3,7,9). -Kompot podwieczorek -Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów...
Read moreJadłospis 21.05.2025r.
Środa śniadanie -Kanapki z chleba kiełek(1) z masłem(7), jajkiem(3) i kiełkami z rzodkiewki. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Winogrono obiad -Zupa krem z brokuł z grzankami(1,7,9) -Zapiekanka włoska. -Kompot podwieczorek -Sałatka makaronowa(1,7). -Kanapki(1) z masłem(7). -Herbata rumiankowa 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty...
Read more