W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 24.05.2023r.
Środa śniadanie -Płatki jęczmienne(1) na mleku(7) z suszonymi owocami. - Bułka(1) z masłem(7) i miodem. II śniadanie Winogrono obiad -Zupa fasolowa z makaronem (1,7,9). -Filet z miruny panierowany (1,3,4) z ziemniakami(7) i surówką wielowarzywną(7). -Kompot podwieczorek -Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne,...
Read moreJadłospis 23.05.2023r.
Wtorek śniadanie -Kanapki z chleba kiełek(1), z masłem(7), rukolą, rzodkiewką, jajkiem(3), pomidorem, szczypiorkiem. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Jabłko obiad -Zupa gulaszowa(1,7,9) -Naleśniki z serem (1,3,7) i marmoladą -Kompot. podwieczorek -Parówki z ketchupem. -Kanapki(1)z masłem(7) -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty...
Read moreJadłospis 22.05.2023r.
Poniedziałek śniadanie -Kasza manna(1)na mleku(7) . -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie Gruszka obiad -Zupa grochowa(1,7,9) -Spaghetti(1) -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7),wędliną, sałatą zieloną, papryką czerwoną. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających...
Read moreJadłospis 19.05.2023r.
Piątek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), twarożek(7) z rzodkiewką. -Kakao(1,7). II śniadanie Kiwi obiad -Zupa koperkowa z ryżem(1,7,9). -Kopytka z masłem i bułką tartą(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pastą z ryby z jajkiem(3,4,7). -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read moreJadłospis 18.05.2023r.
Czwartek śniadanie -Płatki kukurydziane(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie Winogrono obiad -Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Wątróbka drobiowa po staropolsku z jabłkiem i cebulą, ziemniakami(7), ćwikła. -Kompot podwieczorek Smoothie owocowe 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne,...
Read more