W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 05.02.2025r.
Środa śniadanie -Kanapki z chleba żyt.raz.(1) z masłem(7), ser żółty(7), pomidor, szczypiorek. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie ½ pomarańcz obiad -Zupa krem z czosnku z groszkiem ptysiowym(1,7,9). -Fasolka po bretońsku z chlebem(1,7,9). -Kompot podwieczorek -Wafle ryżowe z dżemem(1). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne;...
Read moreJadłospis 04.02.2025r.
Wtorek śniadanie -Płatki jęczmienne(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i miodem. II śniadanie Jabłko obiad -Zupa pomidorowa z zacierką(1,7,9). -Roladka drobiowa ze szpinakiem i serem feta, ryż, marchewka mini z masłem(1,7). -Kompot podwieczorek -Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny...
Read moreJadłospis 03.02.2025r.
Poniedziałek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), twarożek z rzodkiewką. -Kakao(1,7). II śniadanie Banan obiad -Zupa jarzynowa(1,7,9) -Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pastą kiełbasianą. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako...
Read moreJadłospis 31.01.2025r.
Piątek śniadanie -Zacierka(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i miodem. II śniadanie Banan obiad -Zupa grochowa(1,7,9). -Kopytka z masłem(1,3,7). -Kompot podwieczorek -Grysik na gęsto z sokiem owocowym(1,7). 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy...
Read moreJadłospis 30.01.2025r.
Czwartek śniadanie -Kanapki z chleba orkisz(1) z masłem(7), sałata zielona, twarożek(7), rzodkiewka, szczypiorek. -Kawa zbożowa z mlekiem(1,7). II śniadanie Jabłko obiad -Rosół z makaronem(1,7,9). -Udko opiekane, ziemniaki(7), surówka z marchewki i brzoskwini. -Kompot podwieczorek -Mus owocowy 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:...
Read more