W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 07.04.2025r.
PONIEDZIAŁEK śniadanie -Kanapki z chleba kiełek(1) z masłem(7), sałatą zieloną, serem feta(1), pomidorem i szczypiorkiem. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7) II śniadanie Jabłko obiad -Zupa szpinakowa z ziemniakami(1,7,9). -Ryż z sosem jogurtowo-truskawkowym(1,7). -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), pasztetem, ogórkiem kw. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty...
Read moreJadłospis 04.04.2025r.
Piątek śniadanie -Kasza jaglana(1) na mleku(7). -Kanapki(1) z masłem(7) i serem żółtym(7). II śniadanie -Jabłko obiad -Zupa fasolowa z makaronem(1,7,9) -Kotlet mielony z ryby(1,3,4), ziemniaki(7), marchewka z groszkiem(7). -Kompot podwieczorek -Koktajl brzoskwiniowy na jogurcie naturalnym(7). 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a)...
Read moreJadłospis 03.04.2025r.
Czwartek śniadanie -Ryż(1) na mleku(7). -Chałka(1) z masłem(7). II śniadanie -½ pomarańcz obiad -Żurek z jajkiem, ziemniakami i kiełbasą(1,3,7,9). -Gulasz(1,7,9) z makaronem(1,7). -Kompot podwieczorek -Pałki kukurydziane(1). -Sok owocowy 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy...
Read moreJadłospis 02.04.2025r.
Środa śniadanie -Kanapki z chleba żyt.raz.(1) z masłem(7), jajkiem(3) i szczypiorkiem. -Kakao(1,7) II śniadanie -½ kiwi obiad -Zupa koperkowa z ryżem(1,7,9) -Bigos z ziemniakami(7) -Kompot podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką, sałatą zieloną, rzodkiewką. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:...
Read moreJadłospis 01.04.2025r.
Wtorek śniadanie -Płatki owsiane(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie -Banan obiad -Zupa jarzynowa(1,7,9) -Kluski śląskie z masłem(1,3,7) -Kompot podwieczorek -Parówki -Kanapki(1) z masłem(7) -Herbata zielona 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów...
Read more