W przedszkolu dzieci mogą korzystać z czterech posiłków.
8:30 – I śniadanie
10:00 – II śniadanie -owoc
11:30 – obiad (zupa+ drugie danie)
14:10 – podwieczorek
Dbamy o to żeby do każdego posiłku był dodatek owocowo-warzywny. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. System dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki dobieramy tak by mieściły się w granicach norm pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli, minerałów i witamin.
Jadłospis 30.06.2023r.
Piątek śniadanie -Zacierka(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7). II śniadanie Brzoskwinia obiad -Zupa fasolowa z makaronem(1,7,9). -Filet z miruny panierowany(1,3,4), ziemniaki(7), surówka z kapusty wielowarzywnej. -Kompot podwieczorek -Wafel z marmoladą(1). -Herbata owocowa. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej...
Read moreJadłospis 29.06.2023r.
Czwartek śniadanie -Kanapki(1) z masłem(7), pastą jajeczną(3,7) i natką pietruszki. -Kakao(1,7). II śniadanie Arbuz obiad -Zupa krem z zielonego groszku z grzankami(1,7,9). -Pieczeń wiep., kasza mieszana(1,7), warzywa gotowane z masłem(7). -Kompot podwieczorek -Kisiel(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej...
Read moreJadłospis 28.06.2023r.
Środa śniadanie -Płatki owsiane(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) II śniadanie Banan obiad -Zupa kalafiorowa(1,7,9) -Zapiekanka włoska z kiełbasą(7,9). -Kompot podwieczorek -Sałatka z ryżem i kurczakiem(1,7). -Kanapki(1) z masłem(7) -Herbata zielona. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako...
Read moreJadłospis 27.06.2023r.
Wtorek śniadanie -Kanapki z chleba żyt.raz(1), ser salami(7), pomidor, szczypiorek. -Kawa zbożowa(1) z mlekiem(7). II śniadanie Kiwi obiad -Zupa neapolitańska(1,7,9). -Kotlet mielony(1,3), ziemniaki(7), sałata zielona z jogurtem naturalnym(7). -Kompot podwieczorek -Shake owocowy(1) 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej...
Read moreJadłospis 26.06.2023r.
Poniedziałek śniadanie -Kasza jaglana(1) na mleku(7). -Bułka(1) z masłem(7) i dżemem. II śniadanie Jabłko obiad -Zupa koperkowa z ryżem(1,7,9). -Makaron z serem(1,7). -Kompot. podwieczorek -Kanapki(1) z masłem(7), wędlinką, ogórkiem św. -Herbata z cytryną. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹; b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹; c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej...
Read more